May 13, 2005

Re:  Gift Cards Issued by Retail Stores
Dear

This is in response to your firm’s letter to the Department of Banking (the “Department”) in which you
request the Department’s position regarding the applicability of the Check Casher Licensing Act
(“CCLA"), 63 P.S. § 2301 et seq., the Money Transmitter Act (“MTA”), 7 P.S. § 6101 et seq., or any
other statute under the Department’s jurisdiction to your client’s gift card program.

Factual Background

You indicate in your letter that your client, a national retail store (the “Retailer”), is interested in
offering gift cards to consumers nationwide. The gift card program (the “Program”) is incidental to the
Retailer’s primary business of selling merchandise. The Program will operate in a “closed system,”
meaning that only the Retailer will issue and redeem the gift cards. The Program also contemplates that
in many circumstances, the purchaser of the gift card will give the card to a third party as a gift.
Consumers with Program gift cards will not be able to use the gift cards at any stores other than those
owned and operated by the Retailer. In addition, the Retailer will offer the gift cards to consumers
directly; no bank or other third party will be involved in the transaction or have access to any of the
program funds. There are no expiration dates, dormancy fees or transaction costs associated with the
Program.

You further indicate that, pursuant to state law considerations in certain jurisdictions, the Program will
permit consumers to redeem their gift cards for cash. While the intent and strong preference of the
Retailer is to have consumers redeem the gift card in exchange for store merchandise, certain state laws,
combined with the imperative of having a uniform national program, compel the Retailer to offer cash
redemptions of gift cards in all states including Pennsylvania.

Legal Analysis
Section 301(a) of the CCLA states that “[n]o person or business entity shall engage in the business of

cashing checks for a fee without first obtaining a license under this act for each fixed location or mobile
unit.” 63 P.S. § 2311(a). A “check” is defined in Section 103 of the CCLA as “[a] type of negotiable
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instrument as defined in 13 Pa.C.S. § 3104(f), (g) and (h) (relating to negotiable instrument) and
domestic postal money orders.” 63 P.S. § 2303. Itis the Department’s determination that the gift cards
that the Retailer offers through the Program are not “checks” as that term is defined in Section 103 of
the CCLA because the gift cards are not domestic postal money orders and are not drawn on a
depository institution, thus failing to qualify as “checks” per the definition in 13 Pa.C.S. § 3104(f).
Therefore, since the conduct of the Program in Pennsylvania does not involve the cashing of checks, the
Retailer is not required to obtain a license under the CCLA in order to conduct the Program in
Pennsylvania.

In regard to the MTA, Section 2 of that act states that:

[n]o person shall engage in the business of transmitting money by means of a transmittal
instrument for a fee or other consideration without first having obtained a license from
the Department of Banking nor shall any person engage in such business as an agent
except as an agent of a person licensed or exempted under this act.

7P.S. 86102 (emphasis added). A “transmittal instrument” is defined in Section 1 of the MTA as “any
check, draft, money order, personal money order or method for the payment of money or transmittal of
credit, other than a merchandise gift certificate sold in the regular course of business by a vendor of
personal property or services.” 7 P.S. 8 6101 (emphasis added). It is the Department’s position that the
gift cards issued under the Program are analogous to “merchandise gift certificates sold in the regular
course of business by a vendor of personal property or services,” which are specifically excepted from
the definition of “transmittal instrument” in Section 1 of the MTA. Therefore, the Retailer is not
“transmitting money by means of a transmittal instrument” within the meaning of Section 2 of the MTA,
and is not required to obtain a license under the MTA in order to conduct the Program in Pennsylvania.

Finally, based upon the facts as stated in this letter, it is the position of the Department that the Retailer
is not accepting deposits from consumers as part of the Program, because the Retailer is prepaid through
the Retailer’s sale of cards to consumers, under which sale the ownership of consumer funds passes from
the consumers to the Retailer.! Additionally, based upon the inapplicability of the MTA to the conduct
of the Program as addressed above, the Department will not view the Retailer’s conduct of the Program
as constituting money transmission activity. Therefore, it is the position of the Department that the
Retailer is not engaging in the “business of receiving money for deposit or transmission” within the
meaning of Section 105(a) of the Banking Code of 1965, 7 P.S. § 105(a), by its conduct of the Program
in Pennsylvania.

Please be advised that this letter provides the Department’s position on the applicability of the laws
under the Department’s jurisdiction to the conduct of the Program, and does not address any other
Federal or Pennsylvania law that is outside the Department’s jurisdiction that may be applicable to the
Program or the Retailer’s conduct of the Program in Pennsylvania.

1 This view is consistent with that of the Federal Deposit Insurance Corporation (“FDIC”), which does not view the
funds underlying gift cards offered by retailers in a “closed system” such as the Program as insurable deposits of the
consumer cardholder. See 69 Fed. Reg. 20558 (April 16, 2004).
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The Department’s analysis is based upon the facts as stated in this letter. Any change in the facts could
result in an amendment or reversal of the Department’s position. This letter has been authorized by the
appropriate Department personnel and constitutes a duly authorized statement of the Department’s
position regarding the issues discussed herein. This letter may not be relied upon or construed as
constituting legal advice.

Please do not hesitate to contact me if you have any further questions regarding this matter.

Sincerely,

Carter D. Frantz
Deputy Chief Counsel

cc: Timothy J. Blase
Director, Bureau of Supervision and Enforcement

David H. Bleicken
Director, Bureau of Licensing, Investigations, and Consumer Affairs

James R. Keiser
Administrator, Nondepository Compliance Division

Gazala Merchant
Chief, Licensing Division



