
 
 
 
 
 
 

September 2, 2005 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Re:  Payroll Debit Cards 
 
Dear [redacted]: 
 
This is in response to your letter to the Department of Banking (the “Department”) on behalf of 
[redacted] (the “Company”), in which you request the Department’s position regarding the 
applicability of any statute under the Department’s jurisdiction to your company’s proposed 
payroll debit card program. 
 
Factual Background 
 
You indicate in your letter that the Company is interested in offering payroll debit cards to the 
Company’s employees in Pennsylvania.  Under the payroll debit card program (the “Program”), 
which will be voluntary, debit cards will be issued to an employee containing the amount of the 
employee’s pay for the period.  Payroll debit cards will likely be issued to employees that may 
not have bank accounts and are unable to request direct deposit.  These employees are currently 
paid by check and are potentially exposed to fees associated with check cashing.  The Program 
would offer employees payment without any associated costs.   
 
Based on the materials you have submitted, it is the Department’s understanding that the 
Program will operate in an “open system,” meaning that the payroll debit cards will be accepted 
at any ATM, point of sale, or merchant location that accepts debit cards.  The Company will 
deposit funds at a designated depository institution (“Program Bank”) and then distribute the 
payroll debit cards to employees.  After the distribution, the employees would be able to 
immediately access the funds using their payroll debit cards.  There would be two free ATM 
withdrawals each month, with a $1.50 charge for each extra withdrawal.  There is no fee charged 
to an employee for enrollment in the Program or for withdrawals at a teller window from 
Program Banks.   
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Legal Analysis 
 
It is the Department’s determination that the Check Casher Licensing Act (“CCLA”), 63 P.S. § 
2301 et seq., the Money Transmitter Act (“MTA”), 7 P.S. § 6101 et seq., and the Banking Code 
of 1965 (“Banking Code”), 7 P.S. 101 et seq., are potentially applicable to the Program. 
 
CCLA 
 
Section 301(a) of the CCLA states that “[n]o person or business entity shall engage in the 
business of cashing checks for a fee without first obtaining a license under this act for each fixed 
location or mobile unit.” 63 P.S. § 2311(a). A “check” is defined in Section 103 of the CCLA as 
“[a] type of negotiable instrument as defined in 13 Pa.C.S. § 3104(f), (g) and (h) (relating to 
negotiable instrument) and domestic postal money orders.” 63 P.S. § 2303.  
 
Since the Company is not cashing anything for a fee as part of the Program, the Company is not 
engaged in the “business of cashing checks for a fee” as part of the Program and is not required 
to obtain a license under the CCLA in order to conduct the Program in Pennsylvania.1 
 
MTA 
 
Section 2 of the MTA states that: 
 

[n]o person shall engage in the business of transmitting money by means of a 
transmittal instrument for a fee or other consideration without first having 
obtained a license from the Department of Banking nor shall any person engage in 
such business as an agent except as an agent of a person licensed or exempted 
under this act. 

 
7 P.S. § 6102. A “transmittal instrument” is defined in Section 1 of the MTA as “any check, 
draft, money order, personal money order or method for the payment of money or transmittal of 
credit, other than a merchandise gift certificate sold in the regular course of business by a vendor 
of personal property or services.” 7 P.S. § 6101.  It is the position of the Department that debit 
cards are a “method for the payment of money or transmittal of credit,” and thus are “transmittal 
instruments” under Section 2 of the MTA.   
 
However, it is the position of the Department that the Company would not be transmitting money 
within the meaning of Section 2 of the MTA.  The Company would place the funds at a Program 
Bank, as it would normally do for payroll purposes, after which the funds would be accessible by 
employees through use of the payroll debit cards.  Once such funds are deposited with a Program 
Bank, the liability for the funds would pass to the Program Bank.  Moreover, the Company 
                                                 
1  While it is possible that the payroll debit cards could be considered “checks” within the meaning of Section 
103 of the CCLA and 13 Pa.C.S. § 3104(f), the Department does not find it necessary to address this issue in order 
to opine on the applicability of the CCLA to the Program.   
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would not be charging employees a fee or other consideration for access to the funds. Therefore, 
the Company is not “transmitting money by means of a transmittal instrument for a fee or other 
consideration” within the meaning of Section 2 of the MTA, and is not required to obtain a 
license under the MTA in order to conduct the Program in Pennsylvania. 
 
Banking Code 
 
Section 105(a) of the Banking Code states that “[n]o person may lawfully engage in this 
Commonwealth in the business of receiving money for deposit or transmission . . . [except 
entities permitted by Federal and Pennsylvania law to accept deposits or transmit money].”  7 
P.S. § 105(a).  Based upon the materials you have submitted, it is the position of the Department 
that the Company is not engaging in the “business of receiving money for deposit” within the 
meaning of Section 105(a) of the Banking Code because the Company is not receiving deposits 
from employees as part of the Program.  The Company would be depositing funds with a 
Program Bank for access by employees, which would be deposits of the Company or the 
employees.2  However, the Company would not be receiving money from employees for deposit 
within the meaning of Section 105(a). 
  
Additionally, based upon the inapplicability of the MTA to the conduct of the Program as 
addressed above, it is the position of the Department that the Company is not engaging in the 
“business of receiving money for . . . transmission” within the meaning of Section 105(a) of the 
Banking Code by its conduct of the Program in Pennsylvania. 
 
Please be advised that this letter provides the Department’s position on the applicability of the 
laws under the Department’s jurisdiction to the conduct of the Program, and does not address any  
other Federal or Pennsylvania law3 that is outside the Department’s jurisdiction that may be 
applicable to the Program or the Company’s conduct of the Program in Pennsylvania.   
 
                                                 
2  This view is consistent with that of the Federal Deposit Insurance Corporation (“FDIC”), which has stated 
in a proposed rule that the funds underlying payroll cards are insurable deposits of the employer except when:  
  

(A) the account records of the insured depository institution reflect the fact that the first party is 
not the owner of the funds; and (B) either the first party or the depository institution (or an agent 
on behalf of the first party or the depository institution) maintains records reflecting the identities 
of the persons holding the access mechanisms and the amount payable to each such person. If both 
of these conditions are satisfied, then the funds would be insurable to the persons holding the  
access mechanisms.  

 
 See 70 Fed. Reg. 45571 (August 8, 2005).  Please be advised that the issue of deposit insurance coverage for payroll 
debit cards is still under review by the FDIC, and that the requirements related to deposit insurance coverage for 
funds underlying payroll debit cards may change.  Furthermore, the Department does not have the authority to opine 
upon the deposit insurance status of such funds; thus, any opinion contained in this letter regarding the deposit 
insurance status of such funds is not binding upon the FDIC.   
 
3  See, e.g., 7 P.S. §§ 6121, 6122. 
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The Department’s analysis is based upon the facts as stated in this letter. Any change in the facts 
could result in an amendment or reversal of the Department’s position. This letter has been 
authorized by the appropriate Department personnel and constitutes a duly authorized statement 
of the Department’s position regarding the issues discussed herein. This letter may not be relied 
upon or construed as constituting legal advice. 
 
Please do not hesitate to contact me if you have any further questions regarding this matter. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Carter D. Frantz 
Deputy Chief Counsel 

 
 
cc: Timothy J. Blase 

Director, Bureau of Supervision and Enforcement 
 

David H. Bleicken 
Director, Bureau of Licensing, Investigations, and Consumer Affairs 

 
James R. Keiser 
Administrator, Nondepository Compliance Division 

 
Gazala Merchant 
Chief, Licensing Division 

 


