
 
 
 
 
 

January 12, 2004 
 
 
 
 
 
 
[redacted] 
 
Re: Sale of Consumer Discount Loans to Unlicensed Entity 
 
Dear [redacted]: 
 
This letter responds to your letter to the Pennsylvania Department of Banking (the 
“Department”) in which you request authorization and approval from the Department on behalf 
of your client, [redacted] (the “Seller”), a licensee under the Consumer Discount Company Act 
(“CDCA”), 7 P.S. § 6201 et seq., to sell approximately [redacted]  of consumer loans (the 
“Consumer Loans”) to [redacted] (the “Buyer”).  You have indicated that Buyer is not licensed 
pursuant to the CDCA.       
 
The Department hereby approves sale of the Consumer Loans to Buyer pursuant to Section 14.I 
of the CDCA, 7 P.S. § 6214.I, and 10 Pa.Code § 41.6(a), subject to the following conditions.  
Specifically, as Buyer was advised in a letter from Deputy Chief Counsel David Bleicken dated 
September 18, 2003, pursuant to regulations promulgated under the CDCA, “[t]he privilege of 
collecting the charges authorized by the [CDCA] may not be transferred to an unlicensed 
purchaser.”  10 Pa.Code § 41.6(a).  Since Buyer is not licensed under the CDCA and is not 
otherwise authorized by law to collect interest in excess of the general usury limit imposed by 
the Pennsylvania Loan Interest and Protection Law (“LIPL”), 41 P.S. § 101 et seq., Buyer may 
only collect the general Pennsylvania usury rate of 6% simple interest per annum and may not 
impose any other charges on the Consumer Loans.   
 
In order to effect the sale of the Consumer Loans, Seller is required to notify the obligor of each 
Consumer Loan that the Consumer Loan has been sold to Buyer.  In addition, Buyer must enter 
into a written contract with the obligor under each Consumer Loan which states that the 
Consumer Loan’s interest rate will be reduced to 6% simple interest per annum. 
 
Finally, since such information did not appear in your letter, Seller is required to provide to the 
Department a written list of the exact number of Consumer Loans sold to Buyer, and the total 
outstanding principal balances of each Consumer Loan, in accordance with 10 Pa.Code § 
41.6(a).      
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The Department’s analysis is based upon the facts as stated in this letter.  Any change in the facts 
could result in an amendment or reversal of the Department’s position.  This letter has been 
authorized by the appropriate Department personnel and constitutes a duly authorized statement 
of the Department’s position regarding the issues discussed herein.  This letter may not be relied 
upon or construed as constituting lega l advice. 
 
Please do not hesitate to contact me if you have any further questions regarding this matter. 
 
       Sincerely,  
 
 
 
       Carter D. Frantz 
       Staff Counsel   
 
cc: Cynthia G. Wirt 
 Director, Bureau of Licensing and Consumer Services 
 
 Timothy J. Blase 
 Director, Bureau of Supervision and Enforcement 
 

Donald M. DeBastiani 
 Manager, Compliance Division 
 
 David H. Bleicken 
 Deputy Chief Counsel 


