
 
 
 
 (717) 787-1471 
 
 
 
 November 14, 1997 
 
 
 
[redacted] 
 
 
 
 
 
RE: [redacted] 
 
Dear [redacted]: 
 

This letter is in response to your correspondence dated July 7, 1997.  Therein, you request a 
determination by the Department of Banking (the “Department”) whether the activities of your client, 
[redacted] (the “Company”) rise to the level of mortgage or consumer loan brokering within the 
Commonwealth of Pennsylvania.   
 

According to your letter, the Company, by way of a website, will serve as a conduit between 
consumers and various financial institutions which sign up and pay the Company to be part of the service.  
The website will offer consumers the opportunity to submit a personal pre-qualification form for consumer 
credit products, such as home equity loans, mortgages, auto loans, and credit cards.  When the consumer 
has provided basic consumer credit information, the website software will route the application (via secure 
software systems) to the financial institutions in the system which offer the type of credit requested to 
consumers meeting that customer’s profile (based on geographic area and other basic criteria provided by 
the financial institution).   
 

The financial institutions are duly authorized to do business in the jurisdiction in which the institutions 
will offer products; and the Company will be acting as an agent of those companies for the purpose of 
gathering the consumer information.  The Company will not be engaged in any credit evaluation, credit 
scoring, pulling credit reports, or in any other way engaged in the determination  of the customer’s eligibility 
for credit.  The website does not advertise rates, and the Company does not promise to obtain an extension 
of credit or to extend credit.  Once the consumer inputs the pre-qualification, the financial institution will 
proceed with a preliminary application process, including requesting a credit report, and will be responsible 
for providing all state and federally required notices, including adverse action notices.  After the consumer 
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has submitted the request for pre-qualification, the consumer will be able to retrieve preliminary pre-
qualification offers from the various financial institutions via a secure Internet mail box, which will be created 
specifically for that consumer.  The consumer may then choose which preliminary pre-qualification offer to 
accept, and will then go forward with the full application process, dealing directly with the financial 
institution.   
 

There is no charge to the consumer for the use of the website.  The institutions will pay, to the extent 
permitted by law, a fee for the initial lead provided to the institution, and a fee for loans consummated from 
leads generated through the website.  To the extent that the federal Real Estate Settlement Procedures Act 
requires an alternative payment schedule, the financial institution will pay a flat monthly marketing fee for the 
services provided by the Company, including maintaining the website and listing the financial institution as a 
participant in the system.  
 

It is the position of the Department that the Company may be a “mortgage broker” within the 
meaning of the Mortgage Bankers and Brokers Act (“MBBA”), 63 P.S. § 456.01 et seq.  A “mortgage 
broker” is defined as “[a] person who directly  or indirectly negotiates or places mortgage loans for others in 
the primary market for consideration.”  63 P.S. § 456.02.  The definition of “person” includes various types 
of business organizations, but also has a catch-all provision that includes “. . . any other group of individuals, 
however organized.”  63 P.S. § 456.02.  The “primary market” is “[t]he market wherein mortgage loans are 
originated between a lender and a borrower.”  63 P.S. § 456.02.  The Company could be a broker 
because it is indirectly negotiating loans for others  in the primary market for consideration paid for by the 
lender.  No mention is made in the MBBA of the source of the consideration.  The provisions of the MBBA 
are meant to cover any mortgage loan which is “. . . negotiated, offered, or otherwise transacted within this 
Commonwealth, in whole or in part, whether by the ultimate lender or any other person.”  63 P.S. § 
456.18(1).  Unless the Company negotiates fewer than eleven first mortgage residential loans in a calendar 
year, it may be determined to be a broker under the MBBA.  63 P.S. § 456.03(5).  Therefore, there is a 
strong possibility that the Company is a broker under the MBBA, and that its activities are meant to be 
regulated by the MBBA. 
 

Likewise, the Company may be a “secondary mortgage loan broker” within the meaning of the 
Secondary Mortgage Loan Act (“SMLA”), 7 P.S. § 6601 et seq.  The SMLA contains a similar definition 
of person.  7 P.S. § 6602.  Its definition of “secondary mortgage loan broker” contains the same language 
as the “mortgage broker” under the MBBA.  7 P.S. § 6602.  Finally, the language of the scope provisions 
are the same as the MBBA in relevant part.  7 P.S. § 6620.  Thus, if the Company is determined to be 
under the purview of the MBBA, it will be under the SMLA as well if it engages in more than two 
secondary mortgage loan transactions in a calendar year.  7 P.S. § 6603(5)(i).   
 

If Company is brokering some loans that are not secured by a first or second lien on real property, 
or otherwise do not fall within the purview of the MBBA or SMLA, then it is the position of the Department 
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that the Company’s activities also fall within the definition of a “loan broker” under the Credit Services Act, 
73 P.S. § 2181 et seq.  A loan broker is defined as a person who “[f]or or in expectation of a consideration 
fee assists or advises a borrower in obtaining or attempting to obtain a loan of money . . . a line of credit or 
related guarantee, enhancement or collateral of any kind or nature.”  73 P.S. § 2182.  The service provided 
by the Company assists consumers in finding lenders for their loan needs by transmitting the information 
provided on the pre-qualification form simultaneously to multiple lenders.  In return, the Company receives 
fees from the institution for the initial lead provided to the institution, and for the consummation of a loan with 
a consumer generated by a lead from the service.  Therefore, the Company is required to be registered with 
the Department as a loan broker.  73 P.S. § 2188.  The registration framework for the Credit Services Act 
is expected to be in place within two months, so the Department will send a preliminary questionnaire to the 
Company for completion.  Upon receipt by the Department of the Company’s satisfactory response to the 
questionnaire, the Department will put the Company on file and will forward a registration application after 
proposed regulations to implement the Credit Services Act become effective. 
 

In summary, broker licenses may be required under the MBBA and SMLA if brokering more than 
eleven first mortgage residential loans or more than two second mortgage residential loans in Pennsylvania, 
respectively, in a calendar year.  Otherwise, a loan broker registration under the Credit Services Act will 
need to be filed with the Department if Company is not otherwise licensed with the Department, according 
to 73 P.S. §§ 2182 and 2188. 
 

The Department's analysis is based upon the facts and conditions as stated in this letter.  Any 
change in the facts could result in a reversal of the Department's position.  This letter states the Department's 
position regarding the issues discussed herein and may not be relied upon or construed as constituting legal 
advice.   
 

Please contact me if you have any further questions regarding this matter. 
 

Sincerely, 
 
 

Reginald S. Evans 
Chief Counsel 
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