
(717) 787-1471

March 24, 1998

RE: Ownership of Automated Teller Machines- Owned by Unlicensed Entity, Leased by
Licensed Entity

Dear *******

This is in response to your letter to the Department of Banking (the ^Department]), in which
you seek the DepartmentZs position regarding whether there is a distinction in Pennsylvania law
between ownership and operation of Automated Teller Machines (^ATMs]) that would allow a lease
finance company to own ATMs, with appropriately licensed entities operating the ATMs.  

Your letter states that ********  (^Parent]), through one of its subsidiaries, would like to
enter into an agreement with certain automated teller manufacturers and distributors to provide lease
financing to operators of ATMs.  You indicated in a telephone conversation that the ATMs will be
owned by   *******   (^Owner]), which is a subsidiary of ********.     ********   is a subsidiary
of the Parent.  Parent will not operate the ATMs, nor will any of ParentZs direct subsidiaries.    

It is the position of the Department that an ATM which solely provides cash dispensing
functions may be owned and operated by a non-banking entity in Pennsylvania.  However, an ATM
which engages in functions such as deposit taking must be owned and operated by a Pennsylvania
bank, a bank and trust company, a savings bank, a savings association or an interstate bank, pursuant
to Section 105(a) of the Banking Code.  7 P.S. D 105(a).  With respect to deposit taking activities,
provided the operator of the ATM is authorized to accept deposits in Pennsylvania, the Owner may
 lease the ATM to the operator which is authorized to accept deposits in Pennsylvania.

The Department's analysis is based upon the facts and conditions as stated in this letter.  Any
change in the facts could result in a reversal of the Department's position.  This letter states the
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Department's position regarding the issues discussed herein and may not be relied upon or construed
as constituting legal advice.
 

Please contact me if you have any further questions regarding this matter.

Sincerely,


