
 
 
 
 
  

January 17, 2002 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Re: Licensing Requirement for Wholesale Account Representatives  
 
Dear                        : 
 
This is in response to your letter to the Pennsylvania Department of Banking (the “Department”) 
in which you request that the Department address the licensing requirements under the Mortgage 
Bankers and Brokers and Consumer Equity Protection Act (“MBBCEPA”), 63 P.S. § 456.101 et 
seq., and Secondary Mortgage Loan Act (“SMLA”), 7 P.S. § 6601 et seq., for wholesale account 
executives (“Account Executives”) conducting activities from a residential location on behalf of 
a licensed mortgage lending company (the “Company”).  You do not identify the Company’s 
name.   
 
Factual Background 
 
You have indicated the following factual scenario in your letter.  As originally proposed to the 
Department, Account Executives would conduct limited activities out of  “home/residence” 
office locations, including contacting mortgage brokers and distributing company rate sheets and 
loan product information, and accepting loan packages from approved loan brokers via facsimile 
or mail in the Account Executives’ homes.  The Account Executives would review loan 
packages for conformity with Company loan programs prior to forwarding the loan packages to a 
licensed Company location for processing, underwriting, and decisions regarding 
creditworthiness. 
 
The Department previously advised you by telephone that the Account Executives are required 
to be licensed as a branch of the Company for the activities listed above and that the Account 
Executives would be required to maintain separate telephone and facsimile numbers as well as a 
separate area for records storage in order to conduct such business from a residence. 
 
You indicate that the Company now proposes to have approved mortgage brokers submit the 
loan packages directly to one of the Company’s licensed locations, thereby bypassing the 
Account Executives and limiting the Account Executives’ activities to contacting mortgage 
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brokers and distributing company rate sheets and loan product information.  The Account 
Executives would not handle the loan packages at any time and would not telephone or otherwise 
contact the public or potential borrowers from the Account Executives’ “home/residence” office 
locations.  It is the understanding of the Department that the Account Executives are W-2 
employees of the Company.            
 
Legal Analysis 
 
The MBBCEPA states that: 
 

[a] person is deemed to be engaged in the first mortgage loan business in this 
Commonwealth if that person advertises, causes to be advertised, solicits, 
negotiates or arranges in the ordinary course of business, offers to make or makes 
more than two first mortgage loans in a calendar year in this Commonwealth, 
whether directly or by any person acting for his benefit. 

 
63 P.S. § 456.302 (emphasis added).  Anyone engaging in the first mortgage loan business in 
Pennsylvania must be licensed as a mortgage broker, limited mortgage broker, loan 
correspondent, or mortgage banker.  See 63 P.S. § 456.303(a). 
 
Similarly, the SMLA states that: 
 

a person is deemed to be engaged in the secondary mortgage loan business in the 
Commonwealth if:  

 
(i) such person advertises, causes to be advertised, solicits, negotiates 
or arranges in the ordinary course of business, offers to make or makes 
more than two secondary mortgage loans in a calendar year in this 
Commonwealth, whether directly or by any person acting for his benefit, 
but this provision shall not prohibit advertising or solicitation by a licensee 
under a general corporate name, logo or trade mark; . . . . 
        

7 P.S. § 6603(a)(5) (emphasis added).  Anyone engaging in the secondary mortgage loan 
business in Pennsylvania must be licensed as a secondary mortgage lender, secondary mortgage 
loan broker, or broker’s agent.  See 7 P.S. § 6603(a). 
 
Based upon the foregoing, it is the Department’s position that the Account Executives, as 
employees of the Company, would be required to become licensed as a branch of the Company 
because the Account Executives, on behalf of the Company, are soliciting mortgage loans from 
licensed mortgage brokers for the purpose of placing the mortgage loans with the Company.  If 
the Account Executives were not employees of the Company, the Account Executives would be 
required to obtain licensure as mortgage brokers and/or secondary mortgage loan brokers 
pursuant to the MBBCEPA and/or SMLA, respectively, because the Account Executives, on 
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behalf of the Company, are soliciting mortgage loans from licensed mortgage brokers for the 
purpose of placing the mortgage loans with the Company. 
 
The Department's analysis is based upon the facts as stated in this letter.  Any change in the facts 
could result in an amendment or reversal of the Department's position.  This letter has been 
authorized by the appropriate Department personnel and constitutes a duly authorized statement 
of the Department's position regarding the issues discussed herein.  This letter may not be relied 
upon or construed as constituting legal advice. 
 
Please do not hesitate to contact me if you have any further questions regarding this matter. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Carter D. Frantz 
Staff Counsel 

 
cc: Cynthia G. Wirt 
 Director, Bureau of Licensing, Compliance and Consumer Services 
 
 Victor H. Seesholtz 
 Manager, Compliance Division 
 
 Donald M. DeBastiani 
 Manager, Licensing Division 


