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BACKGROUND 

On January 25, 1999, Act 109 amending the Pennsylvania Securities Act of 1972 

(1972 Act) became effective. Act 109 added Section 203(t) as a category of 
securities transaction exempt from the registration requirement of Section 201 of 
the 1972 Act. Section 203(t) exempts offers where all sales would be made to 

Accredited Investors, as that term is defined in Rule 501 of SEC Regulation D, and 
subsequent sales to Accredited Investors. The exemption is available only if the 

offering is being made in reliance on Section 3(a)(11) of the Securities Act of 1933 
(1933 Act), Rule 504 of SEC Regulation D or SEC Regulation A. The exemption 
permits use of general solicitation and contains a disqualification provision. The 

two-business day right of withdrawal in Section 207(m) and the requirement for 
review of prospective financial statements in 64 Pa. Code §609.010 do not apply to 

offers and sales made under Section 203(t).  

Subsequent to enactment of this exemption and adoption of an implementing 
regulation at 64 Pa. Code §203.201 (effective January 1, 2000), questions have 

arisen concerning integration of the provisions of the Section 203(t) exemption with 
other exemptions provided by the 1972 Act or regulations adopted thereunder. At 
its June 20, 2000 meeting, the Commission authorized publication of the following 

Commission Staff Positions concerning Section 203(t).  

STAFF POSITION 

Scenario 1 

An issuer either organized under the laws of the Commonwealth of Pennsylvania or 
which has its principal place of business in the Commonwealth sold securities to 7 



individuals. The issuer now wants to make a second offering of securities to 3 non-
Accredited Investors and 50 Accredited Investors. The issuer will not use public 

advertising.  

Q. May the issuer offer and sell securities to the 3 non-Accredited Investors first in 
reliance on 64 Pa. Code §203.187 (Small Issuer Exemption) before offering and 

selling the securities in reliance on Section 203(t)?  

A. Yes. No filing with the Commission is required for offers or sales made in reliance 
on 64 Pa. Code §203.187 but the issuer must file Commission Form E prior to 

making sales to Accredited Investors in reliance on Section 203(t) and pay a filing 
fee of $500.  

Q. Would the answer to the previous question be the same if the issuer first made 
sales to non-Accredited Investors in reliance on 64 Pa. Code §203.184 (Principal 

Exemption)?  

A. Yes.  

Q. Would the Commission’s staff position be different if the issuer used public 
advertising in conformity with Section 203(t)(vi) prior to making sales to the 3 non-

Accredited Investors in reliance on 64 Pa. Code §203.187?  

A. Yes. 64 Pa. Code §203.187(a)(5) prohibits use of public advertising.  

Scenario 2 

An issuer files Commission Form E to make sales in Pennsylvania in reliance on 
Section 203(d) of the 1972 Act. After making sales to 3 non-Accredited Investors in 

Pennsylvania under Section 203(d), the issuer wants to make all remaining sales to 
Accredited Investors.  

Q. May the issuer rely on Section 203(t) for sales to the Accredited Investors?  

A. Yes, if (1) all remaining sales, both within and without Pennsylvania, are made to 

Accredited Investors; (2) the sales to the Accredited Investors are exempt from 
registration under the 1933 Act pursuant to Section 3(a)(11) thereof, Rule 504 of 

SEC Regulation D or SEC Regulation A; (3) the issuer terminates the Section 203(d) 
offering; (4) the issuer files an amended Form E; and (5) the issuer pays a filing 
fee of $500. Section 602(b.2) states that there is no refund of a Section 203(d) 

filing fee.  

Q. May the issuer use public advertising in connection with the remaining sales to 
Accredited Investors?  

A. Yes, if it conforms to Section 203(t)(vi).  



Scenario 3 

An issuer filed Commission Form E to exempt sales of securities under Section 
203(t). The issuer engages in public advertising in conformity with Section 

203(t)(vi) but no Accredited Investors are interested in purchasing the securities.  

Q. May the issuer switch to making sales in the same offering to non-Accredited 
Investors in reliance on Section 203(d)?  

A. If the prospective investor responded to the Section 203(t) public advertising, 

the answer is no because Section 203(d)(ii) prohibits public advertising. For other 
prospective investors, Commission staff would assert a presumption that the 

investors became known to the issuer as a result of the Section 203(t) public 
advertising unless the issuer, pursuant to its burden under Section 204(c), 
demonstrates otherwise and proves the availability of the Section 203(d) 

exemption.  

With respect to prospective investors who responded to the Section 203(t) public 
advertising and those prospective investors for whom the issuer was unable to 

demonstrate the availability of the Section 203(d) exemption, Commission staff 
would not recommend enforcement action to the Commission if the issuer intended 

to rely on Section 203(d) at the end of a six month period beginning with the date 
of the last publication of advertising used in connection with soliciting sales of 
securities under Section 203(t) to re-solicit these prospective investors.  

Q. Would the answer to the previous question be different if the issuer wanted to 

sell a different type of security to non-Accredited Investors under Section 203(d)?  

A. No.  

Q. Would the answer to the first question in this scenario be the same if the issuer 
wanted to rely on the exemption in 64 Pa. Code §203.187?  

A. Yes, provided the issuer previously had not sold securities to more than 10 

persons.  

Scenario 4 

An issuer files Commission Form E to rely upon the Section 203(t) exemption but 
does not use any public advertising.  

Q. If the issuer made no sales, may the issuer switch to Section 203(d)?  

A. Yes, but the issuer must (1) terminate the Section 203(t) offering; (2) file an 
amended Commission Form E; and (3) pay the filing fee specified in Section 
602(b.1)(viii). Section 602(b.2) states that there is no refund of a Section 203(t) 

filing fee.  



Q. If the issuer makes sales to 4 Accredited Investors in reliance on Section 203(t), 
may the issuer then rely on Section 203(d) to make additional sales?  

A. Yes, if the issuer (1) terminates the Section 203(t) offering; (2) files an amended 

Form Commission Form E; and (3) pays the filing fee specified in Section 
602(b.1)(viii). Section 602(b.2) states that there is no refund of a Section 203(t) 

filing fee.  

Q. May an issuer simultaneously make sales in reliance on Sections 203(t) and 
203(d)?  

A. Generally, no. Section 203(t) is available only where sales of securities of the 

entire offering will be made (both within and without of this Commonwealth) to 
Accredited Investors. Although highly unlikely and dependent on specific factual 
situations, it may be possible that sales made to Accredited Investors in 

Pennsylvania under Section 203(d) might also be eligible for the exemption in 
Section 203(t)  

Scenario 5 

An issuer, subsequent to using solicitations of interest under a Commission order 

issued under Section 203(r) to "test the waters" (see Commission Release No. 00-
CF-2), determines to make an offering only to Accredited Investors.  

Q. May the issuer rely on Section 203(t) even though persons who were not 

Accredited Investors saw the solicitation of interest.  

A. Yes. Any offers made as a result of the solicitations of interest (SOI) were made 
under Section 203(r) of the 1972 Act. To switch to a Section 203(t) offering, the 

issuer would have to (1) terminate the "testing the waters" solicitation of interests; 
(2) file Commission Form E; and (3) pay a $500 filing fee.  

Scenario 6 

An issuer proposes to engage in an offering in reliance on Section 203(t) but may 

wish to simultaneously utilize another exemption under the 1972 Act.  

Q. Is the issuer foreclosed from using any other exemption in the 1972 Act 
simultaneous with an offering under Section 203(t)?  

A. Only to the extent that there is a substantive condition in the exemption which 
would not make it available simultaneously with Section 203(t), e.g. prohibition on 

public advertising, numerical limitations, etc.  

FURTHER ASSISTANCE 



Any questions concerning this Release may be directed to the Division of 
Corporation Finance at (717) 787-5401.  

Alternative formats of this document may be available upon request. Call (717) 

787-1165 or TDD Users: via AT&T Relay Center 1-800-654-5984.  


